Sprzedaż miodu, odkłady pszczele
Miód jest jedną z najcenniejszych i niepowtarzalnych substancji odżywczych, jakich dostarcza nam natura. Jego właściwości bakteriobójcze i uodparniające są znane ludzkoci od 4 tysięcy lat i już starożytni potrafili wykorzystywać jego lecznicze właściwości.
Pod względem chemicznym miód pszczeli jest stężonym wodnym roztworem cukrów o właściwościach silnie higroskopijnych (pochłania wilgoć). Zawartość różnych substancji organicznych i nieorganicznych w miodzie: woda; węglowodany (fruktoza, glukoza, sacharoza, melecytoza, maltoza, rafinoza, kestoza, erloza, panoza, maltorioza i inne); wielocukry; kwasy (cytrynowy, jabłkowy, mlekowy, mrówkowy, bursztynowy, octowy, masłowy); białka (globuliny i albuminy oraz aminokwasy); popiół – związki mineralne (mangan, kobalt, żelazo i inne); barwniki (karoten, santofil, chlorofil); substancje zapachowe (aldehyd mrówkowy, aldehyd octowy, aldehyd izomasłowy, aceton); enzymy (amelaza, beta-fruktofuranozydaza, fosfataza, katalaza, oksydaza glukozowa); hormony (acetyloholina, chormon wzrostowy); witaminy (PP, C, B1, B2, B6, H, kwas foliowy, kwas pantotenowy); inhibina.
Miód jest wolny od zanieczyszczeń chemicznych, ponieważ pszczoły są bardzo wrażliwe na toksyny i wyginęłyby zbierając zanieczyszczony nektar lub spad.
100g miodu dostarcza 328 kcal (1373 kJ). Jedna łyżka stołowa to około 65 kcal (272 kJ).
W naszej pasiece znajdziesz miód wielokwiatowy, akacjowy i lipowy oraz jesienny z niecierpka gruczołowatego.
Właściwości miodu wielokwiatowego
Miód wielokwiatowy pozyskiwany jest z letnich kwiatów, kwitnących w czerwcu i lipcu. Ma żółtą barwę, po skrystalizowaniu przybiera kolor jasnobrunatny. Jest bardzo słodki. Właściwości miodu wielokwiatowego wykorzystuje się przy takich dolegliwościach jak: anemia, zmęczenie, zapalenie gardła, przeziębienie. Miód wielokwiatowy pomocny jest w leczeniu chorób serca, regulacji ciśnienia oraz alergii. zwłaszcza polecany jest osobom uczulonym na pyłki rolin (łatwiej się znosi wiosenne alergie). Zdaniem fachowców, miód wielokwiatowy dodaje człowiekowi energii.
Miód akacjowy zawiera dużą ilość fruktozy, izoflawony, glikozydy. W postaci potoki przybiera bardzo jasną barwę, niemal przezroczystą, bardzo wolno się krystalizuje. Miód akacjowy przypiesza regenerację błon śluzowych żołądka, przez co zapobiega chorobom wrzodowym żołądka i dwunastnicy, wspomaga trawienie. Właściwości miodu akacjowego wykorzystywane są też przy schorzeniach nerek i dróg moczowych. Ten rodzaj miodu ma działanie bakteriobójcze i moczopędne.