Sprzedaż miodu, odkłady pszczele

Miód jest jedną z najcenniejszych i niepowtarzalnych substancji odżywczych, jakich dostarcza nam natura. Jego właœściwoœści bakteriobójcze i uodparniające są znane ludzkoœci od 4 tysięcy lat i już starożytni potrafili wykorzystywać jego lecznicze właœściwośœci.

 Pod względem chemicznym miód pszczeli jest stężonym wodnym roztworem cukrów o właśœciwoœściach silnie higroskopijnych (pochłania wilgoć). Zawartoœść różnych substancji organicznych i nieorganicznych w miodzie: woda; węglowodany (fruktoza, glukoza, sacharoza, melecytoza, maltoza, rafinoza, kestoza, erloza, panoza, maltorioza i inne); wielocukry; kwasy (cytrynowy, jabłkowy, mlekowy, mrówkowy, bursztynowy, octowy, masłowy); białka (globuliny i albuminy oraz aminokwasy); popiół – związki mineralne (mangan, kobalt, żelazo i inne); barwniki (karoten, santofil, chlorofil); substancje zapachowe (aldehyd mrówkowy, aldehyd octowy, aldehyd izomasłowy, aceton); enzymy (amelaza, beta-fruktofuranozydaza, fosfataza, katalaza, oksydaza glukozowa); hormony (acetyloholina, chormon wzrostowy); witaminy (PP, C, B1, B2, B6, H, kwas foliowy, kwas pantotenowy); inhibina.

Miód jest wolny od zanieczyszczeń chemicznych, ponieważ pszczoły są bardzo wrażliwe na toksyny i wyginęłyby zbierając zanieczyszczony nektar lub spadŸ.

100g miodu dostarcza 328 kcal (1373 kJ). Jedna łyżka stołowa to około 65 kcal (272 kJ).

W naszej pasiece znajdziesz miód wielokwiatowy, akacjowy i lipowy oraz jesienny z niecierpka gruczołowatego.

Właœściwośœci miodu wielokwiatowego
Miód wielokwiatowy pozyskiwany jest z letnich kwiatów, kwitnących w czerwcu i lipcu. Ma żółtą barwę, po skrystalizowaniu przybiera kolor jasnobrunatny. Jest bardzo słodki. Właœściwośœci miodu wielokwiatowego wykorzystuje się przy takich dolegliwośœciach jak: anemia, zmęczenie, zapalenie gardła, przeziębienie. Miód wielokwiatowy pomocny jest w leczeniu chorób serca, regulacji ciœśnienia oraz alergii. zwłaszcza polecany jest osobom uczulonym na pyłki roœlin (łatwiej się znosi wiosenne alergie). Zdaniem fachowców, miód wielokwiatowy dodaje człowiekowi energii.

Właśœciwośœci miodu akacjowego
Miód akacjowy zawiera dużą iloœść fruktozy, izoflawony, glikozydy. W postaci potoki przybiera bardzo jasną barwę, niemal przezroczystą, bardzo wolno się krystalizuje. Miód akacjowy przyœpiesza regenerację błon œśluzowych żołądka, przez co zapobiega chorobom wrzodowym żołądka i dwunastnicy, wspomaga trawienie. Właœściwośœci miodu akacjowego wykorzystywane są też przy schorzeniach nerek i dróg moczowych. Ten rodzaj miodu ma działanie bakteriobójcze i moczopędne.
Właœściwośœci miodu z niecierpka
Barwa jasny bursztyn. Działanie: przeciwzapalne, moczopędne, rozkurczowe, hamujące autoagresję immunologiczną, przeciwłuszczycowe, przeciwko toczniowe, przeciwreumatyczne, przeciwko atopowemu zapaleniu skóry, przeciwtrądzikowe, antyandrogenne, hipoglikemiczne, przeciwmiażdżycowe, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybowe (układowe), przeciwalergiczne, lekko rozwalniające, ochronne na miąższ wątroby, nerek i serce, przeciwnowotworowe.