Borówka wysoka (amerykańska), jagoda kamczacka, świdośliwa i inne – sadzonki, owoce

Borówka wysoka (Vaccinium corymbosum L.), często nazywana borówką amerykańską – gatunek rośliny wieloletniej z rodziny wrzosowatych (Ericaceae). Pochodzi z Ameryki Północnej. Borówka wysoka owocuje obficie, dostarczając do około 6- 7 kg jagód z jednego krzewu. Warto wiedzieć, że owoce borówki amerykańskiej są smaczne i to samo zdrowie, posiadają duże wartości odżywcze. W swoim składzie zawierają nie tylko witaminy (B1, B2, C, PP), cukry, kwasy i sole mineralne, pektyny ale także błonnik czy też przeciwutleniacze, dzięki którym ograniczają powstawanie i rozwój chorób nowotworowych. Nadają się do spożycia na surowo, jako owoc deserowy, jak również na przetwory.

Jagoda kamczacka – inaczej suchodrzew jadalny – to dwie odmiany botaniczne: suchodrzew siny (łac. Lonicera caerulea var. edulis) i suchodrzew kamczacki (łac. Lonicera caerulea var. kamtschatica). Odmiany pochodzące od suchodrzewu sinego dorastają do 1,5-2 m wysokości, mają pokrój wzniesiony, a owoce są kwaśno-słodkie i opadają po dojrzeniu. Odmiany pochodzące od suchodrzewu kamczackiego są niższe (1,2–1,5 m wysokości), są bardziej rozłożyste, a ich owoce są słodsze i bardziej utrzymują się na krzewie. jagoda kamczacka to samo zdrowie. Zawiera cenne substancje zwalczające wolne rodniki, witaminę C, A oraz żelazo, jod i miedź.

Świdośliwa liczy sobie około 25 gatunków roślin, które w naturze są dużymi krzewami lub niewielkimi drzewami, osiągającymi od 5 do nawet 20 m wysokości.
Spośród wielu gatunków świdośliwy, w uprawie spotyka się głównie nastepujące gatunki: świdośliwa Lamarcka, nazywana też kanadyjską (łac. Amelanchier lamarckii lub Amelanchier canadensis),  świdośliwa gładka (Amelanchier laevis), świdośliwa olcholistna (Amelanchier alnifolia). Owoce tej rośliny to bogactwo substancji mineralnych, witamin z grupy B, magnezu i potasu. W 100 g mrożonych owoców świdośliwy możemy znaleźć ok. 7 razy więcej wapnia i żelaza niż w owocach borówki amerykańskiej oraz 4 razy więcej białka i potasu. Owoce świdośliwy są bardzo słodkie, idealne do jedzenia na surowo, jak również do produkcji dżemów, konfitur bądź nalewek.